Om een indruk te geven van de activiteiten van ‘Stichting Bergambacht Helpt’ in het verleden, geven wij hier een korte opsomming van concrete resultaten.

  • Jaarlijks vindt er een kledinginzameling plaats. Deze kleding wordt door vrijwilligers gesorteerd en met andere goederen op transport gezet. Dit transport gebeurd door vrijwillige vrachtwagenchauffeurs en gesponsorde vrachtwagens.
  • Jaarlijks wordt er in Roemenië een ‘vakantie bijbel week’ georganiseerd voor 200 kinderen. Onze Stichting sponsort dit met € 1,– per kind om kleurtjes en materiaal aan te schaffen.
  • Een plaatselijke verpleegster heeft een dienstverleningscontract met de Stichting. Financieel wordt zij ondersteund en van medicamenten voorzien. Deze koopt ze in Roemenië of ze worden meegestuurd met de jaarlijkse transporten.
  • Wisselend zijn wij in Roemenië te gast of nodigen wij onze Roemeense vrienden uit. Tijdens onze bezoeken worden er, naast de culturele uitwisseling, samen met de plaatselijke bevolking de handen uit de mouwen gestoken. Voor de jonge westerse bezoekers uit Bergambacht die voor het eerst een relatief arm land bezoeken, zijn dit leerzame werkbezoeken.
  • Door middel van een 24-uurs actie, door heel veel clubs en verenigingen, is er een auto geschonken aan de kerk van Ocna de Sus om zieke mensen te bezoeken en eventueel te vervoeren naar het ziekenhuis.
  • Schoolmeubilair en schoolborden vanuit Nederlandse scholen zijn naar Roemeense scholen gebracht.
  • In 2004 is er in Ocna de Sus een ‘diaconiegasthuis’ gebouwd waar gasten kunnen verblijven. Het is een multifunctioneel gebouw met vier slaapkamers en twee doucheruimtes. Het gasthuis is gebouwd en wordt onderhouden en beheerd door de plaatselijke bevolking. Dit project is mede mogelijk gemaakt door een groot sponsorbedrag van EO-metterdaad.